Hjem > Udstilling > Indhold

Krav til fødevare mikrobiologisk laboratorieoperation.

Jan 18, 2018


Krav til fødevare mikrobiologisk laboratorieoperation


Personalet i fødevare mikrobiologi laboratoriet skal have et stramt aseptisk koncept, og mange testkrav udføres under aseptiske forhold, hovedårsagen:

For det første for at forhindre de kunstige kontamineringsprøver i forsøgsoperationen;

For det andet for at sikre medarbejdernes sikkerhed for at forhindre påvisning af patogene bakterier forårsaget af ukorrekt drift forårsaget personlig forurening.


FØRSTE. ASEPTISK OPERATION KRAV

1. Du skal bære arbejdstøj og en arbejdshætte, når du inokuleres med bakterier.

2. Ved fremstilling af fødevareprøver skal der anvendes specielle arbejdstøj, hatte og tøfler. De bør placeres i det sterile rums bufferrum og anvendes efter ultraviolet desinfektion før arbejde.

3. Når du modtager madprøver, vask dine hænder med sæbe, før du kommer ind i det sterile rum og tør dine hænder af med 75% alkohol bomuldsbold.

4. Anvendes til inokulering af strøer, AGAR og medium skal desinficeres sterilisering, som f.eks. Åben, hvor pakningsbeholderen ikke er opbrugt, kan ikke placeres før brug, metalredskaber skal være højtrykssterilisering eller anvendes efter brænding i tre gange med 95 % alkohol.

5. Når halmen fjernes fra emballagen, kan stråets spids ikke berøre den eksponerede del. Ved brug af halm for at inokulere røret eller pladen, bør spidsen af ​​halmen ikke røre ved reagensrøret eller kanten af ​​pladen.

6. Inokulationsprøven og overførselsbakterierne skal drives før alkohollampen, når bakterierne eller prøverne inokuleres, fjernes strået fra emballagen, og røret åbnes for at blive desinficeret af flammen.

7. Inokulering sløjfer og nål før inokulation af bakterier bør være fuldt ledning af flammen brænding, brænde, når det er nødvendigt at ringe og pin og leddet af stang, n / med tuberculosis bakterie og virulent bakterier podet ring skal være i kogende vand koge 5 min , så gennem flammen brændende.

8. Når du suger bakterierne eller prøverne fra halmen, anbring det tilsvarende gummihoved for at absorbere og ikke sug direkte med munden.


ANDEN . ASEPTIC ROOM USE KRAV

1. Steril mellem vinduets udvendige skal være dobbeltdækglas, og jeg vil forsegle, få ikke valgfri åben og tilbud svarende til bufferens størrelse mellem sterilt rum og skydedør, den anden er udstyret med 0,5 0,7 m2 lille vindue, efter at du har indtastet mellem sterile genstande.

2. Det sterile rum skal holdes rent. Efter arbejde skal den desinficeres med 2% til 3% af kulfenol-sæbeopløsningen, og tørre arbejdsfladen og må ikke opbevare noget, der ikke er relateret til eksperimentet.

3. Steril mellem før og efter brug bør lukkes døren, åbnes uv-lampen, såsom brug af indendørs hængelampe uv desinfektion, brug 30 w uv lampe, afstanden ved 1,0 m, bestrålingstiden på ikke mindre end 30 min, brug af UV-lampe, må ikke være direkte under ultraviolet lys opmærksom på operationen, for ikke at forårsage skade, lampen hver anden uge har brug for alkohol svamp udslettet forsigtigt, fjern snavs og olie snavs ovenover for at reducere indflydelsen af ​​ultraviolette stråler trænge ind.

4. Når du behandler og inokulerer fødeprøver, skal du indtaste det sterile rum og må ikke gå ind og ud efter vilje. Hvis du skal passere varerne, kan du passere gennem det lille vindue.

5. Når der kræves aircondition i det sterile rum, skal filterindretningen installeres.


TREDJE . DISINFEKTION OG STERILISERINGSFORSKRIFTER


Glasvarer, metalredskaber og dyrkningsmedier, der anvendes til mikrobiologisk testning, og kulturen af ​​forurenet og podet, skal anvendes efter sterilisering.

(1) steriliseringsmetode for tørvarme og varmt og fugtigt højt tryk damppotte.

1. Forberedelse inden sterilisering.

(1) Alle genstande, der skal steriliseres, skal rengøres og tørres først, og glasvarer som f.eks. Et halm og et pladepapir er tæt pakket, som f.eks. En metalcylinder skal åbnes.

(2) trekanten flasken med mediet er pakket i papir og røret er dækket med et låg. Sprøjten skal trækkes ud og pakkes i gasbind.

2. Opbevares

(1) varm og tør sterilisator: den er ikke for presset til at pakke og sætte, og kan ikke nå kassens vægge.

(2) stort trykdamppotte: Sæt de steriliserede genstande separat og læg dem i sterilisatoren, og genstandene bør ikke være overfyldte.

3. Udstyrsinspektion

(1) om omskifteren af ​​inspektionsdøren er fleksibel, om gummibåndet er beskadiget eller ej.

(2) Kontroller trykmåleren, når dampudstødningen forbliver ved nul, og dørbeklædning, efter damp eller varme, for at observere, om lækage, trykmåler og termometer markeret det passer til situationen, rør med og uden tilstopning.

(3) til sterilisator med automatisk elektronisk programstyringsanordning, skal den foreskrevne procedure kontrolleres før brug, og om den er i overensstemmelse med kravet om steriliseringsbehandling.

4. Steriliseringsbehandling

(1) tørvarme steriliseringsmetode:

Denne metode er egnet til sterilisering af ikke-beskadigede, uberørte, ikke-fordampende genstande og mere almindeligt anvendt i glasvarer, metalprodukter og keramiske produkter under tørre og varme forhold.

Udstyret skal rengøres og tørres for at forhindre overfladeforurening fra karbonisering.

Ved sterilisering skal varerne ikke være overfyldte, skal du ikke kontakte bunden og kassen væggen direkte, der er mellemrum mellem artiklerne.

(3) Når bakterierne lukker døren, tænder saften og åbner ventilen om 30 min. Først, fjern den kolde luft i sterilisatoren, steg til en temperatur på 160 ℃ for at justere lyset og opretholde 1,5-2 h.

(4) efter sterilisering eller ved temperaturstigning, under 60 ℃, før døren åbnes.

(2) brug af bærbar trykbeholder eller vertikal trykdampsterilisator skal udføres i overensstemmelse med følgende trin:

I hoveddelen tilføjes en bærbar trykbeholder med 3L vand, og den vertikale trykkomfur er fyldt med vand 16L (vandet skal fyldes, når det genbruges, og vandet vil blive erstattet med uklart vand).

En bærbar trykbeholder skal indsætte udstødningsrøret på topdækslet i kvadratrøret på desinfektionsskovlens indre væg (ingen slange eller slange korrosionsbrydende sterilisator må ikke anvendes);

Stram topdækslet stramt, lad ikke lækagen være, sterilisatoren opvarmes på ildkilden, den vertikale trykbeholder er forbundet til strømforsyningen, og udstødningsventilen på topdækslet frigives med aircondition (10-15 minutter efter kogning);

Den lukker udstødningsventilen, får damptrykket til at stige til de specificerede krav og opretholder den angivne tid (afhængigt af de steriliserede varers art og den relevante situation);

(5) efter at have nået tid for at tørre varer, skal du straks åbne udløbsventilens udledning damp, trykgenvinding til nul efter naturlig afkøling til 60 ℃ åbent indhold, såsom flydende genstande, må ikke åbne udstødningsventilen og skal straks fjern pandevarmekilde, naturlig afkøling, trykopbygning til nul, temperaturen faldt under 60 ° C for at åbne dækslet, i tilfælde af pludselig dekompression, voldsom kogende væske eller nedrivning af beholderen;

(3) vandstabilisator til vandret trykbeholder anvendes i følgende trin:

Døren er lukket, indløbsventilen åbnes, dampen indføres i mellemlaget til forvarmning, og den kolde luft i mellemlagret aflæses automatisk gennem choke. Efter at mellemlaget har nået den forudbestemte temperatur, skal du åbne indløbsventilen til kedelrummet og Indfør dampen i kedelrummet. Den kolde luft i gryden aflades automatisk gennem kedelkammeret.

Når trykket og temperaturen nås i kedelrummet, skal indløbsventilen justeres for at holde den konstant.

(4) naturlig eller kunstig afkøling og 60 ℃ og derefter åbne døren, hurtig udladning damp metode, må ikke anvendes i tilfælde af pludselig deponering, voldsomme kogende væskebeholdere eller sprøjtning.

(5) brug af automatisk program kontrol type tryk damp sterilisator, efter at sætte gode ting, lukke døren, skal foretages i henhold til kategorien, tryk på den tilsvarende switch, så det nødvendige program automatisk sterilisering, sterilisering skal bruges til instrument til Optag temperatur og tid til fremtidig reference, driftskrav skal være i overensstemmelse med producentens anvisninger.

5. Steriliseringstemperatur og tid.

(1) varmluft sterilisator steriliseringstemperatur 160 ℃, 1,5 2 h.

(2) trykdampsterilisering pot sterilisering temperatur og tid.

(2) intermitterende steriliseringsmetode.

1. Steriliseringsmetode:

Steriliseringen af ​​visse stoffer kan let ødelægges ved højtryksdampsterilisering.

(1) sætte de steriliserede genstande i puljen, dække topdækslet, åbn drænet og dræne det resterende vand.

(2) luk drænet, åbningsventilen og steriliser i 10-20min efter behov.

Luk indløbsventilen (3) sterilisering, fjern varerne for at være kold temperatur til stuetemperatur, i 37 ℃ varm kasse for natten, den næste dag, stadig i henhold til ovennævnte desinfektion, så tre gange, kan opnå sterilisering.

2. Fremgangsmåde ved anvendelse af serumkoagulator:

Når dyrkningsmediet indeholder serum eller æg specielle sammensætninger, fordi høj varme kan ødelægge sin ernæringssammensætning, brug lav temperatur, kan gøre koagulering af serum, kan opnå steriliseringsformål igen:

(1) Når man bruger det antibakterielle serum i metoden, skal den sterile operation observeres nøje, og testrøret og petriskålen skal også anvendes efter sterilisering. (2) medium escarp efter behov eller toppen, tilsæt nok vand, tænd saften og 1 h steriliseringstemperatur 75 ~ 90 ° C, med 37 ° C temperaturkasse for natten, og så steriliseringen tre gange.

3. Kog og desinficere:

Kan koge i potten eller koge sterilisatoren, kog i 5 ~ 15 min. Efter at vandet koger, også 5 min. 2% karbolsyre kan tilsættes i vandet koger, tilsættes 0,02% formaldehyd, 80 kogt 60 min., Alle kan opnå sterilisering, men når du koger desinfektion af elimineringsmiddel bør du være opmærksom på korrosion af varen.

4. Steriliseringsbehandling:

Efter sterilisering skal produkterne steriliseres i henhold til normale forhold og bør omhyggeligt kontrolleres og placeres for at undgå forurening.

(1) Når varerne fjernes, skal du kontrollere emballagens integritet. Hvis der tages skader eller bomuldspropper ud, må den ikke anvendes som en steril genstand;

(2) udtagne genstande, som dem med åbenbar vandudvaskning til emballagen, må ikke anvendes som sterile genstande

(3) mediumet eller reagenset bør kontrolleres efter farven eller tilstanden efter steriliseringen, og den ikke-opfyldte person bør kasseres

(4) Åben og lukket beholder skal lukkes ved udtagning.

(5) de udtagne genstande falder i jorden eller på det forkerte sted eller er forurenet med vand, der anses for at være forurenet og ikke kan anvendes som sterile genstande

(6) de kvalificerede steriliserede genstande skal opbevares i opbevaringsrummet eller støvtætskabet og er strengt forbudt at blandes med usteriliserede genstande

(7) alle kvalificerede artikler skal mærkes med steriliseringsdato og udløbsdato

(8) efter hvert parti steriliseringsbehandling er afsluttet registreres navn, mængde, temperatur, tid og operatør for det steriliserede produkt.


FJERDE. TOKSISK OG KONTAMINERET MATERIALEHANDLING KRAV


Laboratorieudstyr og kulturmaterialer anvendt i mikrobiologiske forsøg må ikke tages ud af laboratoriet uden sterilisering.

1. De dyrkede forurenede materialer og affald skal anbringes i en stram beholder eller wire kurv og opbevares på et udpeget sted til højtrykssterilisering.

2. Den mikrobielle forurening af kulturer, skal efter 121 ° C, 30 min autoklave.

3. De farvede bakterier efter straws efter anvendelse af syre i 5% lysol eller carboniferous skal mindst i 24 h (højde) blødgørende desinfektionsvæske ikke være lavere end 121 ° C og derefter 30 min autoklave.

4. Smørefarvning vaskevæske, kan generelt være direkte i kloakken, virulente bakterier skylninger skal oplades i et bægerglas, ved højtrykssterilisering kan bagsiden hælde i kloakken, farvet glas i 5% lysol 24 timer efter afblødning, kogende vask . Glaspladen eller pladen til agglutinationstest skal vaskes efter højtrykssterilisering.

5. Sprøjt og sug straks det forurenede sted med en 5% kulphenol såbsopløsning eller kulsyreopløsning, og tør derefter af efter at have blødt i en halv time.

Arbejdstøj af forurening eller arbejdstøj, kasketter og masker, der bæres af testen, skal anbringes i den specielle steriliseringspose, der kan vaskes efter højtrykssterilisering.Femte. MEDIUMFORBEREDELSESKRAV


Kultursubstratets kvalitet vil direkte påvirke mikroorganismernes vækst. Fordi de forskellige mikroorganismers ernæringsmæssige krav ikke er identiske, er forskellige krav til fremstilling af kulturmedier som følger:

1. Ifølge ingredienserne ifølge formlen af ​​dyrkningsmediet og opløses derefter i destilleret vand, skal de reagensmidler, der anvendes før brug, testes for kvalitet.

2. pH-måling og justering: pH-målingen afkøles til stuetemperatur i mediet, som i tilfælde af varmt eller koldt, dets pH-værdi har visse forskelle, når der bestemmes god beregning efter beregningsmængden i syre eller alkali efter blanding bør testes igen. pH-værdien af ​​dyrkningsmediet skal være nøjagtigt, ellers vil det påvirke væksten af ​​mikroorganismer eller observationen af ​​resultaterne. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at højtrykssteriliseringen kan påvirke noget af kulturmediet PH lavere eller højere bør derfor ikke steriliseres for højt eller for mange gange for ikke at påvirke mediet, indikatoren, deoxiderende cholsyrenatrium, AGAR osv. I almindeligvis, efter at pH-værdien er blevet tilpas igen.

3. Medium skal holde klart, let at observere væksten af ​​bakterier, mediumvarme at koge efter, kan bruge absorberende bomuld eller flannelettefiltrering, for at fjerne sediment, ægget hvidt afklaring, hvis det er nødvendigt at forarbejde, artiklen AGAR vaskes for at tørre efter brug , for at undgå at påvirke gennemsigtigheden af ​​AGAR, der indeholder urenheder.

4. Det er ikke egnet til at bruge jern, kobber og andre beholdere til mediet. Det er godt at bruge den rene og neutrale hårde glasbeholder.

Sterilisering af dyrkningsmediet for at opnå fuldstændig sterilisering og være opmærksom på ikke på grund af varmen og reducere dens næringsværdi, generelt 121, 15 minutter, såsom dyrkningsmedium, der ikke indeholder noget varmebestandigt materiale såsom sukker, serum, gelatine osv. . bør vedtage lavtemperatursterilisering eller intermitterende steriliseringsmetode, kan nogle ikke opvarme reagenser såsom kaliumtellurit, æggeblomme, TTC, antibiotika osv. efter at have været baseret AGAR autoklavkøler til 50 ° C eller deromkring og derefter tilslutte;

6. Efter hvert parti af medium er tilberedt, bør der foretages steril vækstprøvning og stamvækstprøve. Hvis det er et biokemisk kulturmedium, bør anvendelsen af ​​standardstamme-inokuleringstræning, der observerer biokemiske reaktioner som følge heraf, være en normal reaktion, medium bør ikke opbevares for længe, ​​kan købe 4 ℃ køleskab opbevaring når det er nødvendigt.

7. I øjeblikket er alle former for tørringsmedium mere, hvert parti har brug for standardstamvækstprøve eller biokemiske reaktioner observeret. Alle former for kulturmedium med tilhørende væksttest er god anvendelse, nye køb eller for langt tørringsmedium, også målt PH under tilberedning, når det anvendes til dosering og metode ifølge produktspecifikationer.

8. De kemiske reagenser, steriliseringsbetingelser og stamvækstprøveresultater og produktionspersonale for hver parti kulturmedier registreres med henblik på undersøgelsen.


SJETTE. PRØVNINGSFORSAMLING OG FORARBEJDNINGSKRAV


1. Inspektionsprøverne skal være repræsentative. Indsamlede prøver skal være til den første parti af råvarer til fødevarer, forarbejdning, transport, opbevaringsbetingelser, detaljeret undersøgelse af miljøsanering og kontrollere, om der er forureningskilder.

2. I henhold til typen og mængden af ​​fødevarer skal prøveudtagningsmængden og metoden udføres i overensstemmelse med standardprøvemetoden.

3. Prøven skal være opmærksom på aseptisk drift, beholderen skal steriliseres, undgå mikrobiel forurening i miljøet. Beholderen må ikke anvende lysol med ny desinfektionssterilisering, som f.eks. Alkohol, der kan ikke indeholde mere desinfektion eller antibiotika, prøverne for at undgå at dræbe mikroorganismer, saks, kniv, skal anvendes skeer sterilisering til anvendelse.

4. Efter prøverne skal tages straks til testen i checkout rummet, generelt ikke mere end 3 timer, under inspektion, såsom afstand langt væk, kan opbevares i 1 ~ 5 ℃ miljøet, såsom køles, er i frysestatus censur.

5. Efter at have modtaget prøven, registrerer inspektionsrummet (prøvenavn, inspektionsenhed, mængde, dato, nummer osv.) Og observere prøven.

Hvis en af ​​følgende omstændigheder er fundet, kan inspektionen afvises:

(1) hvis prøven steriliseres ved specielt tryk, kogning eller andre metoder, mister den betydningen af ​​den oprindelige fødevareinspektion;

(2) Der er åbnet flasker og sække med mad, og det kogte kød og dets produkter, kogt fjerkræ og andre fødevarer er blevet brudt og ufuldstændige, dvs. den oprindelige madform er tabt (undtagen madforgiftningsprøver);

3) hvis mængden af ​​prøver ikke er tilstrækkelig i henhold til forskrifterne

Når du har modtaget prøverne til inspektion for at opfylde kravene, skal checkout-rummet straks, hvis betingelserne ikke har, købe 4 ℃ køleskabsopbevaring, forberede sig på at skabe betingelser og derefter testes.

6. Når prøven er inspiceret, skal passende behandling udføres efter de forskellige tegn.

(1) når væskeprøven inokuleres, skal den blandes fuldstændigt og podes.

(2) faste prøver, 25 g med steriliseringskniv og saks, blev anbragt i 225 ml steriliseret saltopløsning eller anden opløsning blandet med homogenisator og podet med mængden.

(3) blev steriliseringsoperationen af ​​flasken og posemad åbnet, og ovennævnte fremgangsmåder blev valgt i overensstemmelse med tegnene.


SEVENDE. KRAV TIL PRØVEINSPEKTION, OPTAGELSE OG RAPPORTERING


1. Checkout rummet, efter at have modtaget prøverne første udseende inspektion, inspektion i tide i overensstemmelse med de nationale standard testmetoder, testproces til seriøs, ansvarlig, streng aseptisk drift, undgå mikrobiel forurening i miljøet.

2. I forbindelse med prøveprøvningsmetoden registreres fænomenet og resultaterne skriftligt på prøvejournalen. Som grundlag for analyse, bedømmelse registreres resultatet detaljerede, klare, reelle, objektive og må ikke ændres og smides.